Dogodki

Svetovni dan osteoporoze Ljubljana 2019

V soboto 19.10.2019 smo se zbrali na proslavi Svetovnega dneva osteoporoze   v Ljubljani.  Prišlo nas je kar nekaj sto iz vse Slovenije. Da smo bili bolj prepoznavni  je Zveza DBO Slovenije organizirala  nakup enotnih  rumenih klobučkov  z geslom: Osteoporozi se ne uklonim.

Ob 10 uri nas je Pihalna godba Vevče pripeljala  pred mestno hišo v Ljubljani, kjer nas je pozdravila naša predsednica  g. Duša Hlade Zore in podžupan mesta Ljubljana.

Prireditev je zelo sproščeno vodil g. Klemen Janežič, ki je med drugim povabil na oder dr.  Kocjana, ki nam je povedal nekaj besed o tem, kaj je osteoporoza, kdo jo lahko dobi, kako se zdravi – če sploh in kaj lahko storimo za preprečitev nastanka bolezni.  Zelo lepo so se odrezale pevke DBO iz Revirjev, ki so zapele nekaj poskočnih pesmi o knapovskem življenju in težavah, ki jim jih je povzročal Perkmandeljc, ki je rudarjem večkrat pojedel malice.

V nadaljevanju programa so nam kolegice pokazale nekaj vaj, ki jih lahko delamo sami, da okrepimo mišice in s tem olajšamo življenje z osteoporozo. Najbolj smo bili veseli nastopa Nuše Derenda, ki nam je zapela nekaj svojih uspešnic.

Okrog 12. ure se je prireditev zaključila. Članice našega DBO smo se odločile še za obisk Ljubljanskega gradu. Z vzpenjačo smo se povzpele na Grad, kjer je bila kar gneča. Ogledale smo si kapelico , kjer so namesto cerkvenih slik  narisani grbi velikašev, ki so bili skozi zgodovino bolj ali manj povezani s Slovenijo.

Ko se je vreme začelo kaziti, smo se odpeljale na kosilo in v prijetnem druženju zaključile lep izlet.