Dogodki

Pohoda v mesecu maju in juniju

Pohodna skupina društva bolnikov z osteoporozo ne pozna počitka in se redno vsak mesec zbere in odide na pohod, prilagojen zmožnostim svojih članov, običajno najšibkejših.

Tako smo v maju odšli na poljane porasle z narcisami in jih občudovali v naravnem okolju.


Najprej smo se z avtobusom odpeljali na Planino pod Golico, od koder smo se podali proti Španovem vrhu. Pot nas je kar ogrela, vendar smo jo ob klepetu, opazovanju narcis in drugega cvetja lažje premagovali. Blizu spodnje postaje sedežnice smo zavili na pot ki vodi na javorniški rovt in dom Pristava.


Pot se je vila pretežno po mogočnem smrekovem gozdu in jasami, ki so bile bele od narcis. Tudi tu nas je spremljal klepet v katerem smo obujali spomine na čase, ko smo precej mlajši hodili po teh poteh.


Kmalu smo prispeli do doma Pristava, kjer smo se okrepčali in nadaljevali z obujanjem spominov in delali načrte za naslednje pohode. Malo bolj spočiti smo si ogledali še okolico doma, ki je bila kar bogata s planinskim cvetjem in narcisami. Ogledali smo si tudi zunanjost doma centra za gorsko kolesarjenje, ki je tudi v malo slabšem stanju kot prejšnja leta.


Po ogledu smo se počasi odpravili na avtobusno postajo in se polni lepih vtisov, z avtobusom odpeljali v dolino.

V juniju pa smo se izjemoma prvi četrtek v mesecu odpeljali z vlakom v Kranj. Tu smo prestopili na avtobus in se odpeljali v Preddvor.

Tu smo si najprej ogledali center mesta s cerkvijo sv. Petra, nato pa smo odšli še do umetnega jezera Črnava, kjer smo si ogledali nedelujoči hotel in graščino. Okolica je sicer pokošena, vendar se opazi, da oba malo propadata. Sicer je ob gradu, kar nekaj rekreacijskih površin, tako da je za turiste in domačine željne rekreacije lepo poskrbljeno.


Iz Preddvora smo odšli proti naselju Bašelj. Ob poti smo se ustavili v prijetni brunarici, kjer smo popili kavico, kapucin, …

Kmalu smo stopili tudi na pot Skrivnost preddvorskih štorkelj. To je tematska pot za mlajše otroke. Na njej rešujejo razne naloge in skušajo rešiti začaranega princa in princeso. Pot se vije v prelepi naravi, ter spodbuja otroke v razmišljanje in jih telesno krepi na svežem zraku. Priporočam, da mogoče vzamete svoje manjše vnuke, ter jih odpeljete na izlet.


Tudi na tem izletu smo sproščeno klepetali, ter obdelali veliko tem, zato smo se mimogrede znašli v naselju Bašelj. Naselje smo obhodili, si ogledali kam vse vodijo pohodniške in kolesarske poti. Imajo kar velik izbor. Prav kmalu pa je napočil trenutek, da smo se podali do avtobusne postaje, kjer smo počakali na avtobus, ki nas je odpeljal nazaj do Kranja.

V Kranju smo imeli ravno dovolj časa, da smo odšli na železniško postajo, kjer smo počakali na vlak za Jesenice in se z njim odpeljali domov. Nekaj naših pohodnikov, pa se je odločilo za avtobus, zaradi boljših povezav …

Tako smo opravili še en pohod, kjer smo se prijetno družili in spoznavali prelepo Slovenijo.

Tekst in foto: MiroR