Aktualno

Vojna na našem pragu

Danes bom malo razmišljal o vojni, ki se dogaja resnično na našem pragu, saj je Kijev od našega glavnega mesta oddaljen pičlih 1500km.

Vojna je grozna stvar, resnično si ne moremo predstavljati, kaj doživljajo vpletene strani, lahko si le domišljamo da vemo.

Za vojno morata biti vedno dve strani, nekaj jo mora izzvati, težko se je v današnjem času, kar iz ljubega dolgčasa spomniti in brez vzroka napasti neko suvereno državo, kot nam to prikazujejo (pristranski?) mediji.

Še iz nedavne zgodovine se lahko spomnimo, kako so se zaradi različnih ekonomskih razlogov dogajali napadi na suverene države z raznimi lažnivimi razlogi npr. biološko orožje v Iranu. Tudi za Ukrajino, ki je žitnica Evrope in Rusijo, ki je glavni prodajalec plina za evropski trg, morajo biti zadaj ekonomski razlogi. Potem so pa tu še razne druge dejavnosti, glede razširitve svojih političnih interesov.

Plin, nafto in žito bomo kupovali drugje, toda za kakšno ceno, to se pa še ne ve. Nimamo niti terminalov  kjer bomo lahko hranili kupljeni plin, skratka nič dobrega se nam ne piše.

Niso mi všeč niti dejanja in govori predsednika Ukrajine gospoda Zelenskega, ki bi rad vso Evropo vpletel v vojno – tretjo svetovno vojno, ki pa se bo v glavnem odvijala v Evropi.

Tudi vojni begunci s katerimi sočustvujem bodo postali kmalu breme držav v katere se bodo zatekli. Če pomislim samo na Slovenijo, njeno zdravstvo in socialno varstvo državljanov.

Tudi mene je v podzavesti strah vojne, čeprav sem vojno za Slovenijo v glavnem preživel v komi in nisem močno občutil vojne, čeprav so me s posteljo in kisikom nekajkrat peljali v zaklonišče se nisem zavedal nevarnosti.

Dandanes pa se mi ob meditaciji z gongom prikazujejo vojaški škornji ki množično korakajo v dimu naprej po cesti in ob tem občutim grozo.

Tako, to je bilo nekaj mojega razmišljanja o vojni, ki se dogaja pred našim pragom. O ravnanju naših politikov pa ne želim pisati.

Miro – Društvo bolnikov z osteoporozo Jesenice